De Buik Van Rotterdam – ‘Het begrip karig kennen ze niet bij De Ballentent®’

Processed with VSCOcam with c1 preset

23 april 2015
Er zijn plekken die je in Rotterdam gezien móet hebben, plekken waar Rotterdammers met trots over praten. Ik steek niet onder stoelen of banken dat ik groos ben als ik met iemand door de stad loop. ‘Mooi hè’, roep ik dan. Een keer of twaalf. Toch was er één plek waar ik nog niet was geweest. De Ballentent®.

‘Ben je nog nooit bij De Ballentent® geweest?’ vroeg Tessa verbaasd. Tessa is m’n maatje.

Een échte, spontane Rotterdamse die een paar maanden terug in Den Haag het leven van hotelschoolstudent is ingedoken. En wat heeft ze het naar haar zin. Alleen Rotterdam, dat mist ze wel. Omdat De Ballentent® in Rotterdam een begrip is en ze redelijk beduusd was dat ik er nog nooit was geweest, zijn we er voor DinnerDinsdag een gehaktballetje gaan prikken.

ALLEEN AL DE LOCATIE
Alleen al de locatie laat mijn Rotterdamse hart sneller kloppen. Na een ritje door het Scheepvaartkwartier zetten we de scooter neer aan de Parkkade, waar we André Hazes al vanaf een afstandje uit de boxen horen galmen. We zijn nog niet binnen of Tessa heeft sjans met vijf gasten, die voor de deur hun biertje staan op te drinken. ‘Zóóó, mooie meid!’ (Lees met natte t). ‘Gozert, is dat je zus?’ (Ook met natte t).

Eenmaal aan tafel kijk je je ogen uit. Binnen, waar zeegezichten en scheepsmodellen de sfeer bepalen, snap je al snel dat dit het walhalla is voor gezelligheidsdieren. Tessa en ik zitten goed. In nog geen tien minuten hebben wij al het volgende gespot: (1) vriendinnen op leeftijd die luidkeels mee staan te zingen met oude Hollandse hits; (2) Chinese toeristen die ietwat verbaasd maar vooral lachend om zich heen kijken; (3) een gozer die zich voor de vijftigste verjaardag van een vriend in een tomatenkostuum heeft gehesen; (4) een groepje studenten dat gretig aan het wachten is op hun bal gehakt.

Diversiteit alom dus. Maar wat er in deze mengelmoes bovenal heerst is onwijs veel gezelligheid. In combinatie met een flinke portie no-nonsense is dit toch wel dé Rotterdamse havenkroeg bij uitstek.

NIET ALLEEN BALLEN OP DE KAART
Voor hen die net zoals ik last hebben van keuzestress kan de menukaart een opgave zijn. Op de kaart van De Ballentent® staan niet, zoals de naam suggereert, alleen maar ballen gehakt, maar ook gerechten als mosselen, uitsmijters en stoofvlees met frites. Hoewel ik lastig kan kiezen, dacht ik dat het me deze avond verrassend lekker af ging. Ik was vastberaden een bal gehakt te nemen. Ballentent® (duh!). Niet wetende dat je dan ook weer uit vijf ballen kunt kiezen.

Leukste is dat al het personeel, ondanks de drukte, met een glimlach en vol humor rondloopt. Als onze zonnebankbruine ober tussendoor komt vragen of we nog extra bier willen (is dat een retorische vraag?) maken we een kletspraatje. Wat vindt hij bijvoorbeeld het allerleukst aan de Ballentent? ‘Nou, mezelf!’ Van zo’n antwoord kan ik alleen maar genieten. Heerlijk ad rem, iets waar ik onwijs van houd. Het is, volgens hem, vooral de sfeer die De Ballentent® zo bijzonder maakt. ‘Hier is alles lekker gewoon, het volk dat hier komt is onwijs divers. Daarnaast ben ik gewoon lekker mezelf, dat is toch het allerbelangrijkst?’

INCLUSIEF PATAT ÉN SALADE

Als niet veel later ons eten op tafel komt begrijp je al snel dat het woord ‘karig’ bij De Ballentent® niet in het woordenboek voorkomt. Als het geen DinnerDinsdag is heb je voor nog geen tientje een flink bord vol, inclusief patat én salade. Die salade is voor de student een voordeel. Kan het thuisfront opgelucht ademhalen bij het idee dat zoon- of dochterlief behalve diepvriespizza’s en afhaalkapsalons ook groenten binnenkrijgt. Tessa en ik hadden allebei de bal gehakt Ballentent®, meteen een aanrader. Behalve de bal, de frites en de salade krijg je er een mixje van champignons, paprika en ui bij. Perfecte combinatie. En wil je er wat mosterd bij? Doen ze niet moeilijk over.

Een likeurtje van het huis en een toetje verder krijgen we de rekening, die ze hier nog met de hand schrijven. Een rekening die ook – buiten DinnerDinsdag om – nog eens stufi-vriendelijk is. Voor niet veel geld eet je heerlijk in een ongedwongen Rotterdamse setting. Een zaak met ballen, die niet te evenaren is. Als we naar buiten lopen en de scooter van het slot halen, weten we: wat houden we toch zielsveel van Rotterdam.